Pilotstudie logopedie
Positieve uitkomsten in pilotstudie met de GroovTube
Speech therapy to the next ‘groovy’ level
Christine De Jonge en Katrien Cornelis werken als logopedisten in MFC St. Lodewijk en bij het CP-referentiecentrum, UZ-Gent. (Universitair Ziekenhuis Gent)
Zij hebben onderzoek gedaan naar de effecten van het werken met de GroovTube bij jongeren met CP.
De resultaten hiervan zijn bekend gemaakt tijdens het Nationaal symposium van Belgische CP-centra (18-2-2019).
De titel van de workshop: Speech therapy to the next ‘groovy’ level:
“Een pilootstudie bij kinderen en jongeren met cerebrale parese waarbij effect wordt gemeten op vlak van adem-stemcoördinatie, maximale fonatietijd en lipkracht.”
Tijdens de studie is er door een vijftal logopedisten tien weken lang 2x per week met kinderen getraind. De kinderen waren tussen de 4 en 18 jaar oud. Er is getraind op ademkracht, duur, adembeheersing, coördinatie (inspiratie, expiratie) en mondmotoriek. Er zijn diverse metingen, voor en na de proefperiode verricht (o.a. Lipkracht, fonatietijd, vitale capaciteit en peak flow).
Een drietal apps werden gebruikt: Fairhammer, BilliardBreath en Groovy Dragon.
Er waren 12 kinderen geselecteerd, waarvan uiteindelijk 10 konden worden opgenomen in de studie.
De samenstelling van de groep:
- 6 kinderen met spastische quadriparese
- 1 kind met spastische linker hemiparese
- 3 kinderen met dyskinetische quadriparese
De conclusie van het onderzoek is dat de GroovTube een goed werkbaar instrument is bij de therapie. Het geeft biofeedback, meet waarde en is leuk en speels. Een mooi alternatief met verschillende doelstellingen.
Bijkomende effecten (observatie): Het werken met de GroovTube heeft een tonusregulerend effect en heeft invloed op positionering en de bewustwording daarvan.
De kinderen worden zich meer bewust van de inspiratie en expiratie. Dit was duidelijk waarneembaar tijdens de zwemles van een van de deelnemers. De coördinatie tussen ademhaling en zwemslag lukte ineens wel.