U gebruikt een verouderde browser, Internet Explorer wordt niet meer ondersteund door Microsoft. Wij adviseren het gebruik van Google Chrome.

Pep app

De Pep-app is een iPad-app die wordt aangestuurd door een GroovTube, een hulpmiddel voor ademhalingsoefeningen. Op die GroovTube is een Pep-masker aangesloten. De gebruiker ademt uit door dit masker. De app reageert hierop met instelbare beelden en geluiden. Bijvoorbeeld het geluid van muziekinstrumenten, een scheet of ballon die opgeblazen wordt.

Peppen

Wanneer mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) regelmatig luchtweginfecties hebben of veel slijm vasthouden, schrijft een arts vaak ademhalingsoefeningen met een Pep-masker voor. Pep is een afkorting van positive expiratory pressure. Het Pepmasker is een kapje dat over de neus en mond wordt gehouden. Je ademt tegen een weerstand uit. Zo wordt druk in de longen opgebouwd. Je krijgt hierdoor een betere luchtdoorstroming in je longen en slijm is hierdoor beter op te hoesten.

Leuker en effectiever

Door de oefeningen goed en regelmatig te doen, blijven de longen in een optimale conditie. Hoe beter de motivatie voor die oefeningen, hoe beter het uiteindelijke resultaat van de behandeling. Met dat doel is de Pep-app ontwikkeld: de app maakt de oefeningen leuker en effectiever voor kinderen en volwassenen met een meervoudige beperking.

Apparatuur

Voor het werken met de Pep-app is een GroovTube nodig. Ouders die de app thuis willen proberen, kunnen de benodigde apparatuur lenen via de stichting My Breath My Music, www.mybreathmymusic.com.

Tips tijdens het gebruik van de app:

Wanneer je ziet dat de app een “ballonnetje overslaat” komt dit meestal doordat het masker even van het gezicht geweest is of omdat er lucht ontsnapt is. Zorg dan dat het masker goed aangesloten op het gezicht blijft
De app werkt het beste bij het gebruik van het witte of zwarte ventiel.
De resultaten van de training worden automatisch opgeslagen. Dit schetst een goed beeld van het verloop van de training.

Meer weten?

Wil je meer weten? Bekijk het demo-filmpje op www.gemiva-svg.nl/pep-app. Van neem contact op met Marion Coolen via Marion.Coolen@gemiva-svg.nl

N.B. De PEP-app is ook bruikbaar voor oefeningen zonder PEP masker. De PEP-app alleen in combinatie met de GroovTube is dus ook mogelijk.

Webinar ‘De rol van PEP in de longgeneeskunde en long fysiotherapie’

In deze must see video neemt Erik Hulzebos – Assistant Professor Medische Fysiologie en (sport) Fysiotherapie u mee in de wereld van PEP-therapie als sputum evacuerende techniek.